Open Innovation Forum 2016:

Teknologia mullistaa maailman Lue lisää »

Skolkovo

- panostus Start Up -yrityksiin ja innovaatioihin Lue lisää »

IBM Einstein Healthcare:

Teknologia mullistaa terveydenhuollon Lue lisää »

 

Mantan Puoti – Rantasalmen miniostari

Rantasalmella sijaitsevassa Mantan Puodissa kuuluu iloista puheensorinaa. Meneillään on Mantan Puodin yrittäjänaisten järjestämä yritystilaisuus. Glögin ja pikkupurtavan ohessa naiset kokeilevat mm. asukokonaisuuksia tuleviin juhliin.

Mantan Puodin neljällä naisyrittäjällä on hyvä meininki päällä ja kunnianhimoisia suunnitelmia riittää. Yhteistoiminta tarkoittaa sitä, että neljän henkilön erilaista osaamista voidaan hyödyntää laajemmin, osaamista jaetaan ja tietysti yhteistyössä tehty kehittäminen lisää osaamista. Oivallinen toimintamalli on herättänyt kiinnostusta myös laajemmin, jopa valtakunnallisella tasolla.

Intohimoinen luontoihminen Elina Enho oli ensimmäinen entiseen Geo-taloon muuttanut yrittäjä. Hänellä on FinnTrek-niminen yritys, joka järjestää luontokursseja Linnansaaren kansallispuistossa, lajiesittelymatkoja ja vaikkapa sienipäiviä matkailijoille. Yritys vuokraa mm. kanootteja ja talvella voi vuokrata retkiluistimia ja käydä tutustumassa Suomen pisimpään retkiluistelurataan. Myös erilaiset linnunruoat ja lintulaudat sisältyvät valikoimiin.

Kuluvan vuoden kesäkuussa tilaan tuli lisää elämää, kun sinne muutti KatinUnelmia pyörittävä Kaarina Kovanen, Metsä- ja Erävaruste Diana omistajanaan Minna Pirkkalainen sekä syksyllä Anna-Leena Wilkmanin Ilona Rantasalmi.

Harrastukset kannustavat yrittämään

Minna Pirkkalainen on intohimoinen metsästyksen harrastaja, joten naisten metsästys- ja erävaatteiden kauppa oli luonnollinen uravalinta. Mantan Puodin myötä Metsä- ja Erävaruste Dianan valikoima on laajentunut myös miesten asuihin ja metsätyövaatteisiin.

Vaatetusartesaani Anna-Leena Wilman työskenteli aiemmin ompelijana Rantasalmen keskustassa toimineessa kangaskaupassa. Kangaskaupan toiminnan päättyessä Anskulla oli hyvä tilaisuus jatkaa toimintaa Mantan Puodissa.  Valikoimista löytyy kankaita, ompelutarvikkeita ja käsitöitä. Hän ompelee mm. erilaisia trikooasusteita niin lapsille kuin aikuisille, minkä lisäksi hän tekee korjaus-ompelua.

Monitoiminaisen Kaarina Kovasen KatinUnelmat taas tarjoaa naisten muotivaatteita ja erilaisia asusteita sekä Colosén kosmetiikkaa. Osa Katin ajasta kuluu myös yhdessä miehensä omistaman Selän Metallin hallinnon pyörittämiseen.

Yhteistoimintamalli muuallakin hyötykäyttöön

Jokainen yksin kivijalkaliikettä pitävä yrittäjä tietää, että välillä on pakko laittaa lappu ikkunaan ja poistuttava muualle asioita hoitamaan. Mantan Puodin naiset ovat ratkaisseet tämän haasteen siirtyessään yhteiseen tilaan. Naisilla on nyt mahdollisuus hoitaa välttämättömiä menoja sulkematta kauppaansa ja voivat jopa pitää ylimääräisiä vapaapäiviäkin. Työvuoroista sovitaan etukäteen ja muutenkin on sovittu yhteisistä pelisäännöistä. Naiset opettelevat toistensa tuotteet, joten jokainen voi myydä mitä tahansa liikkeessä olevaa toisten ollessa pois.
Yhteinen kauppa on laajentanut myös kunkin asiakaskuntaa, kun tiettyä tuotetta hakevalle asiakkaalle tarjoutuukin tilaisuus tutustua muiden yrittäjien tarjontaan.  Toimintamalli tuo myös kustannussäästöjä, mm. yhteisellä kassajärjestelmällä. Liikkeen käyttökustannustenkin jakaminen tuo säästöjä. Muuten yritykset ovat täysin itsenäisiä. Tilanteeseen saattaa jossain vaiheessa tulla muutoksiakin; sen aika näyttää. Ainakin jatkuva kehittäminen on käynnissä ja naiset pitävät kerran kuukaudessa kunnon kehityspäivän – useimmiten jossain luonnon keskellä. Mantan Puodista kuullaan vielä varmasti, vaikka Manta-myrsky menikin jo!

 

___________________

Ruth Lähdeaho