Open Innovation Forum 2016:

Teknologia mullistaa maailman Lue lisää »

Skolkovo

- panostus Start Up -yrityksiin ja innovaatioihin Lue lisää »

IBM Einstein Healthcare:

Teknologia mullistaa terveydenhuollon Lue lisää »

 

Massiivinen teknologiapuisto nousee Moskovaan suomalaisopein

Skolkovo

Skolkovon alueelle, Moskovan kupeeseen nousee massiivinen teknologia- ja innovaatiopuisto Innocity, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin avaa virallisesti 1.9.2016. Viiteen päätoimialaan informaatioteknologiaan, avaruusteknologiaan, hyvinvointiteknologiaan, peli- ja viihdeteknologiaan sekä energiateknologian keskittyvää Skolkovoa rakentaa parhaillaan 17 000 rakennusmiestä. Koko miljardiluokan haketta konsultoi ja ohjeistaa Skolkovo-säätiössä joroislaislähtöinen Pekka Viljakainen. Hankkeen mittakaavasta saa vihiä, kun rakennusaikaisessa teknologiapuistossa toimii jo tällä hetkellä 1395 kansainvälistä teknologiasuuntautunutta start up -yritystä.

Tiede ja teknologia kohtaavat

– Parhaillaan Skolkovoon rakennetaan mm. 137 000 m2 tiloja teknilliselle korkeakoululle. Samalla rakentuu tiloja start up -yrityksille ja asuntoja opettajille sekä opiskelijoille, Pekka Viljakainen kertoo.
–  Jenkkiyritykset investoivat voimakkaasti alueelle ja tänne nousee mm. Boeingin tutkimuskeskus, jossa työskentelee alkuvaiheessa 300 tutkijaa, insinööriä ja spesialistia, jotka suunnittelevat Boeingille kaupallisia lentosovelluksia ja uutta liiketoimintaa yhteistyössä Moscow state universityn ja Venäjän lentoteollisuuden kanssa, Pekka Viljakainen valottaa. Skolkovoon ympäristö on suosittua menestyneiden moskovalaisten asuinaluetta ja mm. Chelsean jalkapallojoukkueen omistaja Roman Abramovits rakennutti skolkovolaisten käyttöön upean golf-kentän. Koko Skolkovon Innocity -projektia johtaa maailmaan sadan rikkaimman ihmisen listalle mahtuva ja mm. Renova-sijoitusyhtiöistään, sekä oligarkki-yhteyksistään tunnettu Viktor Vekselberg (58).

Start up -yritysten Mekka

Skolkovo Innocity panostaa voimakkaasti uusiin innovaatioihin ja start up -yrityksiin. Tähän toimintaan SLUSH-tapahtuman perustajajäsen Pekka Viljakaisella on paljon annettavaa. Skolkovo houkuttelee teknologiapuistoonsa maailman kiinnostavimpia start up -yrityksiä verohelpotuksin ja todella mielenkiintoisella paketilla yhteyksiä ja osaamista. Skolkovossa pidettiin oma innovaatiotapahtuma kesäkuun alussa 2015 ja Pekka Viljakainen jalostaa seuraavan, 1.-2.6.2016 järjestettävän tapahtumasta entistä SLUSH -henkisemmän ja mittavimman, johon myös suomalaisten ja eteläsavolaisen kannattaa osallistua.

– Skolkovoon sijoittuvalla start up -yrityksille on luvassa 10 vuoden verovapaus (tulovero Venäjällä nyt 13 %). Edellytyksenä on, että pitää olla tuotekehitystä ja toimia jollain Skolkovon viidestä päätoimialasta, Viljakainen esittelee. Viime vuoden tyyliin Viljakainen lupailee vuokraavansa koko Finnairin koneen Helsingistä Moskovaan Skolkovon ensi kesäkuun alun SLUSH- tapahtuman suomalaisvieraiden käyttöön.

_______________________
Teksti ja kuvat: Arto Tolvanen