Open Innovation Forum 2016:

Teknologia mullistaa maailman Lue lisää »

Skolkovo

- panostus Start Up -yrityksiin ja innovaatioihin Lue lisää »

IBM Einstein Healthcare:

Teknologia mullistaa terveydenhuollon Lue lisää »

 

Kategoria-arkisto: Teknologia

Teknologiainnovaatioiden ja startupien rynnistys

OpenInnovationForum

Venäjän tärkein uusien innovaatioiden ja teknologioiden esittely Open Innovation Forum marssitti vierailijoiden ihmeteltäväksi Moskovassa todella luovia ja pitkälle kehitettyjä uusia innovaatioita, joista monet ovat start up -yritysten kehittämiä. Venäjän panostukset innovaatioihin ja koulutukseen näkyvät tuotteiden viimeistelyssä ja teknisessä kehittyneisyydessä. Insinööritaidon on viety uudelle tasolle.

Massiivinen teknologiapuisto nousee Moskovaan suomalaisopein

Skolkovo

Skolkovon alueelle, Moskovan kupeeseen nousee massiivinen teknologia- ja innovaatiopuisto Innocity, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin avaa virallisesti 1.9.2016. Viiteen päätoimialaan informaatioteknologiaan, avaruusteknologiaan, hyvinvointiteknologiaan, peli- ja viihdeteknologiaan sekä energiateknologian keskittyvää Skolkovoa rakentaa parhaillaan 17 000 rakennusmiestä. Koko miljardiluokan haketta konsultoi ja ohjeistaa Skolkovo-säätiössä joroislaislähtöinen Pekka Viljakainen. Hankkeen mittakaavasta saa vihiä, kun rakennusaikaisessa teknologiapuistossa toimii jo tällä hetkellä 1395 kansainvälistä teknologiasuuntautunutta start up -yritystä.

Uusi teknologia muokkaa terveydenhuoltoa

IBMeinsteinHealthcare

Lähitulevaisuudessa digitalisaatio mullistaa henkilökohtaisen terveydenhuollon. Pilveen tallentavat tiedonkerääjät huolehtivat älysovellusten kautta, jos sairauksien raja-arvot lähestyvät tai tarvitaan lisää joitain entsyymiä tai vitamiinia. Kysymys on ennakointimenetelmästä, joka ottaa huomioon pitkäaikaisen tiedon henkilökohtaisesta terveydestä, sen perintötekijöistä ja kehittymisestä. IBM tuo sovelluksensa ensimmäisenä markkinoille kahden vuoden sisällä.

Tuotekehitystä jo kolme vuotta

– Tällä hetkellä pystymme relevantisti seuraamaan seitsemän vaarallisen sairauden raja-arvoja ja antaa ohjaavaa ennakkotietoa niiden riskitason noususta tai kehittymisestä, IBM:n Itä-Euroopan ja Aasian johtava terveydenhuollon teknologia-asiantuntija Michael Wirth kertoo.

Suomi elää maakuntien viennillä

 

 

Suomessa elää vahva usko suurkaupunkeihin ja siellä syntyvän luovan talouden voimaan. Suomen vientitulot kerätään kuitenkin vielä pitkään ympäri Suomea suurista ja pienemmistäkin tehtaista. Tehdasteollisuus sijaitsee pääosin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Suomen viennistä metalli ja muun teknologiateollisuuden osuus vuonna 2013 yli 42 %, kemianteollisuuden lähes 25 % ja  metsäteollisuuden noin 20 %.

Varsin perinteinen vientiteollisuus on siis edelleenkin Suomen hyvinvoinnin kivijalka ja tuo suurimman osan suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin ylläpitämiseksi tarvittavasta vauraudesta. Tämän vuoksi koko Suomen taloudellinen potentiaali on saatava käyttöön.

Kansainvälisesti kilpailukykyinen Suomi tarvitsee eri puolilla maata toimivia elinvoimaisia ja kilpailukykyisiä vientiyrityksiä. Tämä luo aitoja, yritysten luomia työpaikkoja kaikkialle Suomeen.

Älykkäät materiaalit lisäävät tuottavuutta ja säästävät luonnonvaroja

LUT

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) materiaalifysiikan laboratorio on tutkimusyksikkönä uraa uurtava. Teknologian huippuosaajia maailmalta tiiminsä kerännyt tohtori Kari Ullakko kehittää joukkoineen älykkäisiin materiaaleihin perustuvaa teknologiaa.

Yksi tällainen materiaali on ns. MSM-materiaali (Magnetic Shape Memory), jota voidaan venyttää ja kutistaa ulkoisella ohjauksella. Nykyiset koneet koostuvat liikkuvista osista ja osia liikuttavista laitteista. Älykkäät materiaalit korvaavat koneita: esimerkiksi ompelukone voidaan korvata MSM-materiaalilla, joka suoraan liikuttaa neulaa ilman perinteisiä koneenosia ja moottoria.

Vauhtia maksutapahtumaan

elisa_logokuva

Joukkoliikenteen matkakorteistakin tuttu kontaktiton maksaminen leviää yhä useampiin käyttökohteisiin kuten kauppoihin ja kahviloihin. Maailmalla kontaktittomasta maksamisesta on hyviä kokemuksia sekä kuluttajilta että yrityksiltä.

Kontaktiton maksaminen perustuu elektroniseen tiedonsiirtoon maksuvälineen ja -päätteen välillä. Käytännössä maksaminen hoituu asettamalla NFC-maksusirulla (Near Field Communication) varustettu laite, kortti tai matkapuhelin, muutaman sentin päähän maksupäätteestä.

Maksupääte tunnistaa NFC-sirun automaattisesti. Tapahtuman käsittely alkaa välittömästi ja on ohi hetkessä. Kun ostos maksaa alle 25 euroa, maksu hyväksytään korttia vilauttamalla eikä PIN-koodia tarvita.

Etelä-Savo – mainio paikka tuotannolle

Jorma_Turunen

Tarkastellessa Etelä-Savon elinkeinoelämää voi todeta, että taantuma on tainnut kohdella aluetta kevyemmin kuin monia muita alueita Suomessa.

Yritysten lukumäärä on pysynyt lähes ennallaan ja työllisyydessäkään ei ole tapahtunut suuria muutoksia vuoden 2008 jälkeen. Yksi selitys tähän on, että Etelä-Savon yrityksistä merkittävä osa on pieniä ja keskisuuria perheyhtiöitä.

Alueelle on Teknologiateollisuus ry:n Itä-Suomen asiantuntijan Timo Hahtalan kertoman mukaan panostettu merkittävästi viimeisen 10 vuoden aikana. Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että elinkeinotoiminnan tukirahat on käytetty vaikuttavasti eikä taantuman vaikutukset näytä kovin dramaattisilta Etelä-Savon seudun yritystoiminnassa.