Open Innovation Forum 2016:

Teknologia mullistaa maailman Lue lisää »

Skolkovo

- panostus Start Up -yrityksiin ja innovaatioihin Lue lisää »

IBM Einstein Healthcare:

Teknologia mullistaa terveydenhuollon Lue lisää »

 

Kategoria-arkisto: Kansainvälisyys

Teknologiainnovaatioiden ja startupien rynnistys

OpenInnovationForum

Venäjän tärkein uusien innovaatioiden ja teknologioiden esittely Open Innovation Forum marssitti vierailijoiden ihmeteltäväksi Moskovassa todella luovia ja pitkälle kehitettyjä uusia innovaatioita, joista monet ovat start up -yritysten kehittämiä. Venäjän panostukset innovaatioihin ja koulutukseen näkyvät tuotteiden viimeistelyssä ja teknisessä kehittyneisyydessä. Insinööritaidon on viety uudelle tasolle.

Massiivinen teknologiapuisto nousee Moskovaan suomalaisopein

Skolkovo

Skolkovon alueelle, Moskovan kupeeseen nousee massiivinen teknologia- ja innovaatiopuisto Innocity, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin avaa virallisesti 1.9.2016. Viiteen päätoimialaan informaatioteknologiaan, avaruusteknologiaan, hyvinvointiteknologiaan, peli- ja viihdeteknologiaan sekä energiateknologian keskittyvää Skolkovoa rakentaa parhaillaan 17 000 rakennusmiestä. Koko miljardiluokan haketta konsultoi ja ohjeistaa Skolkovo-säätiössä joroislaislähtöinen Pekka Viljakainen. Hankkeen mittakaavasta saa vihiä, kun rakennusaikaisessa teknologiapuistossa toimii jo tällä hetkellä 1395 kansainvälistä teknologiasuuntautunutta start up -yritystä.

Kansainvälisestä työssäoppimisesta hyötyvät kaikki

Tyossaoppiminen

Etelä-Savon ammattiopiston kansainvälisen vaihdon kautta tulee mikkeliläisiin ja pieksämäkeläisiin yrityksiin vuosittain kymmeniä eri alojen työssäoppijoita eri puolelta Eurooppaa. Kokemukset kansainvälisestä yhteistyöstä ovat olleet molemmin puolin myönteisiä.

– Opiskelijoita tulee hyvin kattavasti eri EU-maista. Eniten olemme saaneet opiskelijoita Virosta, Saksasta, Hollannista, Sloveniasta ja Kroatiasta. Uusimpina maina mukaan yhteistyöhön ovat tulleet Irlanti ja Italia, kertoo Esedun kansainvälisten asioiden koordinaattori Laura Jouhkimo.

Opiskelijavaihdon pituus vaihtelee jonkin verran, mutta tyypillisimmillään opiskelija on vaihdossa kuukauden ajan. Suurimman osan ajasta opiskelijat työskentelevät jossakin alueen yrityksessä.
– Opetuskielemme on suomi, joten ulkomaalaiselle opiskelijalle on hyvin vähän hyötyä tunneilla istumisesta. Konkreettinen työssäoppiminen on osoittautunut hyödyllisimmäksi, Jouhkimo mainitsee.

Suomi elää maakuntien viennillä

 

 

Suomessa elää vahva usko suurkaupunkeihin ja siellä syntyvän luovan talouden voimaan. Suomen vientitulot kerätään kuitenkin vielä pitkään ympäri Suomea suurista ja pienemmistäkin tehtaista. Tehdasteollisuus sijaitsee pääosin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Suomen viennistä metalli ja muun teknologiateollisuuden osuus vuonna 2013 yli 42 %, kemianteollisuuden lähes 25 % ja  metsäteollisuuden noin 20 %.

Varsin perinteinen vientiteollisuus on siis edelleenkin Suomen hyvinvoinnin kivijalka ja tuo suurimman osan suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin ylläpitämiseksi tarvittavasta vauraudesta. Tämän vuoksi koko Suomen taloudellinen potentiaali on saatava käyttöön.

Kansainvälisesti kilpailukykyinen Suomi tarvitsee eri puolilla maata toimivia elinvoimaisia ja kilpailukykyisiä vientiyrityksiä. Tämä luo aitoja, yritysten luomia työpaikkoja kaikkialle Suomeen.

Liiketoimintamahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla

jeven

Herkullisen ruuan tekeminen vaatii hyvän toimintaympäristön, mikkeliläisen Jeven Oy:n toimitusjohtaja Kalle Korhonen kiteyttää erään yrityksensä lähtökohdista. Jeven Oy:n liikevaihdosta 90 % tulee viennistä. Itämeren ympäristöön suurkeittiöiden ilmanvaihtotuotteita vievä yritys pärjää innovatiivisilla tuotteillaan ja niihin liittyvillä suunnittelupalveluilla. Jeven Oy hyödyntää myös aktiivisesti ELY-keskuksen järjestämiä ja tukemia kansainvälistymiskoulutusohjelmia henkilöstönsä kehittämisessä.

Pk-yritysten kansainvälistymiselle on hyvät edellytykset

– Me haemme edelleen lisää kasvua ja vastuunjaon laajentamista organisaatiossa, Kalle Korhonen kiteyttää syyt yrityksen kansainvälistymiskoulutusinvestoinnille.
– Meiltä koulutuksessa on kaksi henkilöä ja koulutus osui erinomaisen hyvin sisällöltään ja ajankohdaltaan tilanteeseemme, Korhonen perustelee.

Team Finland kannustaa: pk-yritykset kasvavat nyt viennistä

kivinet

Vientitykit taisteluasemiin

Uusia vientitykkejä etsittiin ja alettiin lataamaan Team Finlandin KIVINET-vienninedistämistapahtumassa Mikkelissä. Kansainvälistymisestä menestystä hakevat ja yritysten kansainvälistymispalveluita tarjoavat toimijat kohtasivat, ja viennin taistelukentillä jo menestyneelle jaettiin palkinnoksi tykki.

Luostarin pitkä tuotekehitystyö

valamo

Viinit ja viskit vientituotteiksi

Valamon Viiniherman Oy on onnistunut kehittämään kotimaisista marjaviineistä jalostettuja tuotteita, jotka kiinnostavat myös ulkomaisia viiniharrastajia ja kuluttajia. Perinteisen ehtoollisviinituotannon lisäksi luostarin uumenissa valmistuvat vuosikymmenten aikana kerätyllä ammattitaidolla viinit, kuohuviinit, liköörit ja viimeisimpänä tuotekehityshuippuna mallasviskit. 60 % tuotannosta matkaa jo nyt vientiin, ja määrät ovat kasvussa.