Open Innovation Forum 2016:

Teknologia mullistaa maailman Lue lisää »

Skolkovo

- panostus Start Up -yrityksiin ja innovaatioihin Lue lisää »

IBM Einstein Healthcare:

Teknologia mullistaa terveydenhuollon Lue lisää »

 

Kategoria-arkisto: Yrittäjät

Kuntapäättäjille vinkkejä yritysten ja kunnan yhteistyön kehittämiseksi

seminaari

Toukokuun alkupuolella järjestettiin Kuopion Musiikkikeskuksessa Kunnallisjohdon seminaari. Kaksipäiväisessä tapahtumassa olivat mukana muun muassa tuore valtakunnansovittelija Minna Helle, Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Juhani Jokinen, valtiovarainministeriön Tulevaisuuden kunta -asiantuntijaryhmää vetänyt dosentti Juha Kostiainen.
Päivien aikana kuultiin monia mielenkiintoisia puheenvuoroja. Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen muistutti, että Suomen Yrittäjiltä saa työkaluja kuntien ja yrittäjien yhteiseen tekemiseen ja niitä kannattaa hyödyttää.

Kontrahti on luopuvan yrittäjän ja yrittäjäksi haluavan tärkein diili!

kontrahti

Suomen yrittäjistä 50 % on yli 50-vuotiaita, jotka hallinnoivat yhteensä 73 000 yritystä. Näistä 20 % (14 600) on sukupolven vaihdoksen edessä. Ikääntyvien yrityskannasta 27 740 yritystä etsii jatkajaa, joista vain 10 %:lla on jatkaja tiedossa. Kontrahti ainutlaatuisine jatkajahakuineen ja asiantuntijapalveluineen on tehokas apuväline, haluatpa ryhtyä yrittäjäksi, luopua yrityksestäsi tai tulla mukaan yrittäjätiimiin.

Yritykset ja oppimispolut tiiviimmin yhteistyöhön

valaja

– Tänä päivänä ihmisillä on oltava kyky katsoa myös omien osaamisrajojensa ulkopuolelle. Esimerkiksi asiantuntijaorganisaatioissa on oltava ymmärrys kokonaisuudesta, Andritz Oy:n Savonlinnan henkilöstöpäällikkö Marjo Valaja painottaa.

Yritykset toivovat yhteistyön suunnittelua pitemmällä tähtäimellä

– Kun haluaa olla alallaan paras maailmassa, kuten Andritz Oy sellu- ja paperiteollisuuden laitevalmistuksessa ja teknologian kehittämisessä sekä ylläpidossa, osaamisen kehittämisen ja valmennusohjelmien tulee pohjautua yrityksen strategiaan. Osaamisen kehittäminen kulkee käsi kädessä busineksen kanssa ja painopistealueita muotoillaan sen mukaisesti, Marjo Valaja taustoittaa.

Elämässä pitää tehdä kaikki mistä haaveilee

muhonen

Parturi-kampaajasta yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi ja yrittäjäksi on elämänkaari, joka vaatii uskallusta.

– Olen jo äidinmaidosta imenyt yrittäjyyttä ja siitä on muodostunut minulle elämäntapa. Yrittäjämäisellä asenteella olen ollut töissä myös vieraan palveluksessa, Punkaharjun Kulennoisissa ympäristö- ja kuljetusalan perheyrityksessä työskentelevä Laura Löppönen heläyttää.

Lauran mielestä nuorena on hyvä tehdä kaikki, niin uravalinta, opiskelu kuin lapsetkin.
– Minulla oli kaksi vaihtoehtoa omalle uralle: autojen parissa työskenteleminen tai parturikampaajan ammatti. Täysin itse sain päättää ja valita, ja kouluttauduin parturi-kampaajaksi, siis töihin perheyrityksen ulkopuolelle, Laura muistelee.

Koulut ja työt kuljettivat nuorta naista useammalle paikkakunnalle: Kuopioon, Lahteen ja Helsinkiin. Oman parturi-kampaamoyrityksen perustaminen toi Lauran takaisin kotiseudulle.
– Ennen kuin huomasinkaan, hiusten leikkausten lisäksi kuljetin kuorma-autoa perheyrityksessä lähes päivittäin, Laura nauraa.

Tule joulu kultainen

Joulukauppa on käynnistynyt eteläsavolaisissa myymälöissä hyvissä ajoin ja positiivisissa merkeissä. Yrittäjät toivovat joululahjaksi muun muassa kylmempää säätä ja viisaita, yrittäjyyttä ja alueen kehittymistä tukevia päätöksiä. Vuoteen 2015 suhtaudutaan odottavalla, toiveikkaalla ja luottavaisella mielellä.

Kaupoille halutaan vapaa aukiolo

aukioloajat

Kivijalkakaupan toimintaedellytysten ja työpaikkojen turvaamiseksi haettiin Savonlinnan kauppakamariosaston ja keskustan kehittämisyhdistys Sakke ry:n yhteistyönä Savonlinnaan pyhäinpäiväksi poikkeuslupa kauppojen aukiololle.

Poikkeuslupia myöntävä viranomainen Lapin Aluehallintovirasto selvitti perusteellisesti myöntämisedellytykset ja vakuuttui Savonlinnan kuuluvan niiden seutukuntien joukkoon, joiden kauppiaille ja matkailuyrittäjille on venäläisasiakkaista muodostunut tärkeä tulolähde. Kokemukset poikkeusaukiolosta olivat positiivisia, sillä seudulla vieraili runsaasti venäläisiä matkailijoita mm. Venäjällä Pyhäinpäivän aattona alkaneen koululaisten syysloman takia. Syysloma venäläiskouluissa kesti aina seuraavan viikon keskiviikkoon asti.

Koponen+Aikio-Tallgren=Mäkynen

Jyrki_Mäkynen

Suomen Yrittäjien valtakunnalliset Yrittäjäpäivät 24.–26.10.2015

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus sai kunnian toimia näyttämönä, kun Suomen Yrittäjille leivottiin uusvanha puheenjohtaja. Uusvanha siksi, että yrittäjäjärjestö on totutellut uuteen puheenjohtajaansa jo parilla varapuheenjohtajakaudella. Joroisissa yhtä kolmesta liikenneasemistaan pyörittävä Jari-Pekka Koponen oli nuorten yrittäjien suosikki, mutta jätettiin pronssille, Paula Aikio-Tallgrenin naisenergian rynnistäessä ohi hopealle.